Gomasio, zwane solą sezamową, to zdrowy zamiennik soli oraz mieszanek typu Vegeta. Wydobywa z potraw smak, podkreśla ich aromat, a oprócz tego posiada szereg zdrowotnych właściwości!
Do czego można używać gomasio? Do sałatek, kasz, do posypywania kanapek, jajecznicy, gulaszu, warzyw gotowanych, pieczonych… W zasadzie wszędzie tam, gdzie stosujemy sól.
Właściwości:
- wzmacnia Nerki i Krew
- ogranicza spożycie soli
- wspomaga metabolizm
- wspomaga trawienie
- odkwasza organizm
- wzmacnia odporność
- wzmacnia serce i układ krążenia
- wspomaga wchłanianie substancji odżywczych
Ponadto:
- zapobiega próchnicy i osteoporozie (zawiera dużo wapnia)
- zapobiega niedokrwistości (zawiera dużo żelaza)
- chroni układ nerwowy (zawiera dużo magnezu)
- wzmacnia włosy i skórę (zawiera witaminę A)
Jak przygotować gomasio?
W sezonie wiosenno-letnim stosujemy proporcje 1:12, w zimowym – 1:10
(1 = sól himalajska, 10 = sezam czarny lub biały).
Na dużej patelni z grubszym dnem prażę 10 łyżek (lub 12) czarnego sezamu i 1 łyżkę soli himalajskiej aż ziarenka zaczną strzelać. Uważaj, żeby nie przypalić! Wsyp całość
(po lekkim przestudzeniu, żeby oszczędzić ostrza) do urządzenia wysokoobrotowego
i pulsacyjnie zmiel dość grubo. Rozkoszuj się aromatem… Przesyp do szczelnego słoika.