Mei Gui Hua, czyli pączki róży pomarszczonej (inaczej japońskiej, łac. rosa rugosa). Róża ta pochodzi z Azji, natomiast dzisiaj spotykana jest także w Europie, w tym w Polsce. Jadalne są owoce, młode pędy i liście. Krzew róży pomarszczonej jest okazały, rośnie pionowo i wydziela dość silną woń. 
Owoce, pączki róży, zawierają mnóstwo witaminy C oraz flawonoidów (dzięki czemu witaminy zachowują się podczas obróbki cieplnej), a także karotenu, związków mineralnych, etc. Nadają się więc do spożywania jako herbatka, napar, ale też do przygotowania dżemów, marmolad, nalewek i innych przetworów.
Mei Gui Hua jest ziołem o ciepłej naturze i smaku słodkim, z domieszką gorzkiego.
Działanie wg medycyny chińskiej: porusza Qi, wspomaga przepływ Qi, zapobiega stagnacji, harmonizuje Krew, rozprasza zastoje, łagodzi dysharmonię Wątroby i Żołądka.
Wskazania do zastosowania:
- nieregularne miesiączki
 - tkliwość piersi, PMS
 - bóle menstruacyjne
 - biegunka
 - wzdęcia
 - odbijanie
 - brak apetytu
 - bóle w okolicach brzucha
 - urazy (aby poruszyć Krew i rozproszyć zastoje)
 - zapalenie Żołądka/Wątroby
 - schorzenia układu pokarmowego
 - łagodzenie skutków terapii antybiotykowej
 - ochronnie dla błony śluzowej żołądka
 - przeciwwrzodowo
 - choroby zwyrodnieniowe stawów
 - podnoszenie odporności
 - wzmacnianie organizmu
 - pomocniczo przy przeziębieniu, katarze
 - przemęczenie, osłabienie

 
Ciekawostka: zewnętrznie róża świetnie działa na skórę, stąd kąpiele w płatkach róży, lub woda różana do przemywania twarzy i ciała (świetna przy niedoskonałościach, obrzękach oraz łagodząco przy pieczeniu).
Napar z pączków róży
Wysuszone owoce należy zalać wrzątkiem i pozostawić na 15 minut pod przykryciem. Tak przygotowany napar jest gotowy do picia. Można pić jedną szklankę trzy razy dziennie.
Dżem różany
0,5kg owoców róży zalać wodą, pozostawić na okres 1 doby, a następnie gotować do zmięknięcia. Miękkie owoce po wystudzeniu przetrzeć przez sito, dodać 300g cukru brązowego, sok z cytryny i ponownie gotować przez kwadrans. Następnie przełożyć do słoiczków. Dla urozmaicenia można dodać odrobinę imbiru lub cynamonu.