Wszystko o tłuszczakach – skąd mogą się brać i jak się ich pozbyć?
Czym jest tłuszczak? To rodzaj guza, występującego najczęściej tuż pod skórą. Jest miękki i da się go lekko przesuwać, zazwyczaj ma kształt podłużny lub owalny. Może występować zarówno pojedynczo, jak i mnogo. Biologicznie jest to tkanka tłuszczowa w otoczce łącznotkankowej. Tłuszczaki (w odróżnieniu od np. tłuszczakomięsaków) nie mogą być „złośliwe”. Ważne jest więc, żeby dobrze przyjrzeć się zmianie i zbadać ją u lekarza, aby uzyskać pewność, że jest to tłuszczak a nie inna zmiana nowotworowa.
Tłuszczak zazwyczaj jest niegroźny – rośnie bardzo powoli i na pierwszy rzut oka nie powoduje żadnych negatywnych skutków w organizmie, poza względami estetycznymi. Gdy występuje blisko nerwów lub narządów, może je uciskać – wówczas jest przyczyną bólu. Tłuszczaki mogą się znajdować niemal w każdej części ciała – na szyi, plecach, ramionach, tułowiu, kończynach, a także głębiej w ciele – wówczas mogą oddziaływać na pracę narządów, co może stać się niebezpieczne!
Jak powstają tłuszczaki i jak je leczyć? Porównajmy metody medycyny zachodniej oraz niekonwencjonalnej.
Tłuszczak, jak już wiemy, składa się głównie z komórek tłuszczowych oraz może być spowodowany czynnikiem zapalnym, wywołanym np. przez zanieczyszczenie organizmu (chemia w żywności, przetworzone jedzenie itd.). W pierwszej kolejności więc eliminujemy tłuszcze, wprowadzamy więcej warzyw, owoców (soki warzywno-owocowe!), ryb (eko!) produktów bogatych w antyoksydanty. Odrzucamy też cukry i wszystkie wysoko przetworzone produkty. Warto wykonać oczyszczanie Wątroby – przy występowaniu tłuszczaków, często występuje też dysfunkcja tego organu, który jest po prostu zanieczyszczony i obciążony.
Dobrym pomysłem będzie też oczyszczenie Jelit – tu z kolei zapraszamy do naszego partnera – „ze skierowaniem” od nas, po diagnozie i jako wsparcie zabiegów akupunktury, pakiet hydrokolonoterapii w promocyjnej cenie.
Jak widać w tabelce, dieta powinna obejmować także eliminacje pokarmów śluzotwórczych oraz gorących. Listę produktów śluzotwórczych, oraz tych, które sprzyjają redukcji śluzu znajdziecie TUTAJ, we wpisie o nadmiarze śluzu. Należy korzystać z zaleceń dot. gorącego śluzu, a zatem unikać potraw gorących i pikantnych. Ogólnie rzecz ujmując, do produktów gorących zaliczamy te, które rozgrzewają organizm, czyli np. czosnek, cebula, baranina, jagnięcina, cynamon, imbir, kozieradka, pieprz, chili, goździki, gałka muszkatołowa, curry, ziele angielskie, anyż oraz alkohole.
Codziennie rano pij wodę z sokiem z cytryny – stymuluje Wątrobę i niszczy toksyny, pomaga także spalać tłuszcz. Możesz również dodawać ocet jabłkowy do wody (2-3 łyżki na szklankę) – znany jest np. z kuracji odchudzającej, może także wspomóc walkę z tłuszczakami.
Naturalnym sposobem na walkę z tłuszczakami są pasty do stosowania na skórę, bezpośrednio na tłuszczaki. Oto kilka propozycji, z czego można je przygotować:
- Kurkuma – nie tylko działa przeciwzapalnie, pomaga też „skurczyć” tłuszczaki. Kurkumę wymieszaj z oliwą z oliwek, możesz dodać też wosk pszczeli i gwiazdnicę pospolitą. Przepis: rozpuść 2 łyżki wosku w garnku, a następnie dodaj 6 łyżek oliwy
z oliwek. Potem wyłącz palnik i dodaj łyżkę kurkumy oraz gwiazdnicy. Po wymieszaniu wszystkich składników ostudź maść i przełóż ją do słoiczka.
- Szałwia – pomaga rozpuścić tkankę tłuszczową! Po za tym działa także antyseptycznie i przeciwzapalnie. Aby uzyskać maść, połącz szałwię z olejem lnianym lub zieloną herbatą (mniej więcej łyżka sproszkowanej szałwii na 5 łyżek oleju/herbaty – sprawdź konsystencję, tak aby maść nie spływała, lecz była mazista).
Zieloną herbatę możesz zresztą włączyć do swojej diety – posiada mnóstwo przeciwutleniaczy i działa przeciwzapalnie! Uważaj jednak – ochładza organizm! Z kolei w olej lniany zaopatrz się koniecznie – przyczynia się do likwidowania stanów zapalnych.
- Miód i mąka – dużą łyżkę miodu połącz z mąką. Na tłuszczaki nakładaj grubą, 2 cm warstwę. Aby się trzymała, owiń miejsce bandażem (możesz to samo uczynić
w przypadku innych past) i zostaw na cały dzień. Po 24h godzinach możesz zmienić bandaż i nałożyć nową pastę. Taką czynność powtórz kilka razy!
A co z ziołami?
Miodla indyjska – stosowana w ajurwedzie na wszelkie zmiany i choroby skórne, także na tłuszczaki. Jej właściwości są antywirusowe, przeciwbakteryjne i „ściągające”. Z kolei wewnątrz organizmu pomoże rozbić tłuszcze! Dodawaj ją więc do potraw, a na skórę możesz stosować olejek.
Gwiazdnica pospolita również rozkłada tłuszcze – ją także możesz dodawać do potraw lub stosować na skórę (np. dodając do maści, jak opisujemy to wyżej).
Łopian – pomaga usuwać toksyny z organizmu, stosowany jest także na zmiany skórne. Można stosować jako okład lub w postaci olejku.
Aloes – ma mnóstwo składników odżywczych, działa przeciwbólowo i hamuje procesy zapalne. Na tłuszczaki stosować zewnętrznie, okładając guzek.
Złote wąsy – roślina… doniczkowa. A jak się okazuje, ma również działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne! Można stosować świeże liście jako okład na tłuszczaki!
Wzmacniająco można pić np. napar ze skrzypu polnego, który pomoże pozbyć się toksyn i ogólnie wspomoże oczyszczanie. Wszelkie oczyszczające i wzmacniające zioła można stosować jako element wspierający terapię. Polecam skrzyp, ze względu na jego dodatkowe właściwości działające korzystnie na skórę.
Korzystając z powyższych zaleceń, oraz zabiegów akupunktury, można naturalnie pozbyć się tłuszczaków bez zbędnej operacji i osłabienia organizmu! Leczmy przyczynę, nie objaw.
Dziękuję przydatne