9 i więcej źródeł odporności i ochrony przeciwzapalnej
Kwercetyna to jeden z najpotężniejszych flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy. Sprzyja m.in. redukcji ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, a także ogólnemu wzrostowi odporności. Kwercetyna obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz wykazuje zdolności przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne. Nie tylko zapobiega powstawaniu alergii – wspiera także zwalczanie tych trwających. Pomaga szczególnie przy alergii na pyłki, kurz, zwierzęcą sierść czy konserwanty zawarte w kosmetykach. Odpowiedni poziom kwercetyny w diecie zapobiega rozwijaniu się chorób cywilizacyjnych, np. miażdżycy, cukrzycy, otyłości, a także wspomnianych już nowotworów.
Działanie kwercetyny jest nie tylko profilaktyczne, pomaga też w zwalczaniu wyżej wymienionych chorób. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia i łagodzi skutki promieniowania.
Gdzie ją znaleźć? Kwercetyna, jak wszystkie flawonoidy, występuje w owocach i warzywach, a także niektórych ziołach i kwiatach. Najwięcej będzie oczywiście w surowych owocach i warzywach, ale odpowiednia obróbka cieplna nie pozbawi ich całej zawartości kwercetyny.
Najwięcej kwercetyny jest w:
- Czerwonej cebuli
- Truskawkach
- Szpinaku
- Kalafiorze
- Skórce ciemnych winogron
- Pomidorach koktajlowych
- Zielonej herbacie
- Szczawiu
- Szparagach
Inne bogate źródła tego składnika to:
– cebula
– czosnek
– jarmuż
– oregano
– winogrona
– pietruszka
– jabłka
– pomarańcze
– czarna porzeczka
– czereśnie
– aronia
– czarna jagoda
– żurawina
– wiśnia
– brokuły
– gryka
– kapusta
– miód
– czerwone wino
– figi
– kapary
– papryka
– koper
– lubczyk
– dziurawiec
– głóg
– rumianek
– skrzyp
– ruta
– szałwia
– kasztanowiec
– czarny bez