☯️ Uczta Yin dla Yang ☯️
💚 FASOLKA MUNG 💚
Obiecany przepis na zupę, idealną na upały!
🟢 Pyszna, lecznicza, odżywcza.
🟢 Wzmacnia Yuan Qi (naszą pierwotną energię), harmonizuje działanie narządów i odżywia skórę (można z niej robić okłady i maseczki).
🟢 Ma naturę Yin – ochładza, wyprowadza gorąco z wnętrza ciała, usuwa toksyny, a ciało odwdzięcza się lekkością.
🟢 Redukuje ból, działa moczopędnie, przeciwdziała udarowi, szczególnie podczas letnich upałów (podawajcie członkom rodziny, u których zobaczycie zbaczający język – po wysunięciu z ust, widać, że język skręca, zwykle na lewo).
🟢 Łagodzi wysypki, posłoneczny trądzik, pokrzywkę, owrzodzenia i oparzenia.
🟢 Wywar z gotowanej fasolki znacznie zredukuje objawy zatrucia alkoholowego. Niech więc czeka zawsze gotowa po letnich grillowych imprezkach, bogatych w kiełbasy i alkohol – to bomba gorącej wilgoci!
🟢 Regularne spożywanie fasoli mung pomaga złagodzić wysokie ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i stwardnienie tętnic.
🟢 Wpływa również na wzrok.
🟢 Nie traci witaminy C po ugotowaniu. Zachowuje też wiele innych cennych witamin i minerałów, które zawiera. Jest bogata w białko, błonnik i dobre węglowodany oraz wapń, fosfor, żelazo i witaminy.
🟢 Uspokaja i sprawia przyjemność.
‼️Zerknij jednocześnie na kilka uwag na końcu wpisu! Nie możecie się doczekać? 🙂
Oto ona. Gwiazda dzisiejszego popołudnia!
Cudowne remedium na letnie upały. Wasze dzieci ją pokochają 🙂 🙋♀️🙋🙋♀️
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
ZUPA DESEROWA Z FASOLKI MUNG 綠豆 沙
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Gotuję z pamięci, intuicyjnie, nigdy nie wiem ile czego dodaję, ale postaram się Wam ułatwić pierwszą próbę
Sekretna wskazówka: aby uzyskać odpowiedni smak, należy użyć cukru kamiennego, surowego, nieprzetworzonego!
📍 Namocz fasolkę mung (około 200 gramów) w zimnej wodzie – co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Możesz też kolejną porcję równocześnie moczyć przez 24-48 godzin, aż zacznie kiełkować – jest najzdrowsza i najłatwiej strawna!
📍 Jeśli nie możesz się doczekać, zalej fasolkę gorącą wodą na godzinę, to skróci czas gotowania, choć zależy jak „stare” czyli wysuszone masz swoje zapasy. Możesz też użyć szybkowaru. Pamiętaj jednak, że proces moczenia strączków ma duży zdrowotny sens! Poczytaj m.in. o związkach fitynowych.
📍 Odsącz i przepłucz fasolkę i wysp do większego garnka. Dolej około 2 litrów wody i całość zagotuj.
📍 Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 40 minut, do czasu aż ziarenka będą miękkie. Uwaga, bo kipi!
📍 Zdecyduj, czy wolisz gęstszą zupę z niemal zupełnie rozpadniętymi fasolkami (gotuj dłużej), czy bardziej płynną (wystarczy, że ziarenka będą miękkie, kruche).
📍 Dodaj surowy lub brązowy cukier – ok. pół szklanki (115-120 gramów). Mieszaj, aż się rozpuści.
📍 Zmiksuj, jeśli chcesz.
No i rozkoszuj się – na ciepło ☀️ lub chłodno ❄️

Codzienne picie miski zimnej, słodkiej zupy z fasolki mung jest chińskim letnim zwyczajem.
‼️‼️‼️ Ale UWAGA:
Jak zwykle nie przesadzamy z ilością! Fasolka mung ma chłodną naturę, wszak ma usuwać gorąco. Nie jest więc wskazana gdy organizm jest bardzo osłabiony (przewlekłe wyniszczające choroby, unikałabym także krótko po porodzie i operacjach), a w dużych ilościach dla osób z dużym niedoborem Yang (wychłodzeni, zmęczeni, z niedoczynnością tarczycy w tle, słabością i bólem lędźwi, tendencją do ataków rwy kulszowej, niskim libido, etc.).
⛔️ Przeciwwskazana będzie dla tych z Was, którzy cierpią na wodniste biegunki i większość objawów wymienionych zdanie wcześniej.
Poza tym – to fasolka. Może więc wzbudzać gazy i żołądkowe niedogodności. Medycyna chińska zawsze zaleca umiar i dostosowanie do indywidualnych potrzeb organizmu!
P.S. 1. Możesz również na ostatnie minuty lub już po wlaniu zupy do miseczek dodać gęste mleko kokosowe (będzie bardziej odżywcza, kaloryczna, straci nieco właściwości drenujących). Jest też wariant z kulkami tapioki. Jeśli wolisz, możesz gotować ją bez cukru. Możesz też dodać zielonych liści (szpinak, botwinka, pak choy, porturaka, pokrzywa, etc.) i poeksperymentować z przyprawami.
P.S. 2. Jeśli bardzo zależy Ci na wydaleniu chorobotwórczego ciepła z ciała, nie rozgotowuj fasolki. Umyj fasolę, szybko zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zupa jest klarowna i zielona. Możesz pić sam wywar i zostawić fasolę.
Jeśli chcesz skuteczniejszej detoksykacji, zjedz samą fasolę. Umytą fasolę moczyć w gorącej wodzie przez 20 minut. Przygotuj zupę, gotując, aż fasola będzie miękka, a płyn mętny. Następnie zjedz fasolę i zupę. Wkrótce ciało zacznie wydalać nadmiary wody.
‼️Fasola mung, wydalając toksyny, może zmniejszać skuteczność niektórych leków. Nie jedz fasoli mung krócej niż pół godziny przed lub po zażyciu chińskich ziół lub zachodnich medykamentów.
Zobacz poprzednie przepisy:
http://homnis.pl/sencha-korzenna/
http://homnis.pl/congee-sniadanie/